Arbeidspakker

Onkologi

Den onkologiske forskningsgruppen har ansvaret for kliniske studier som prøver ut ny behandlingsregimer rettet mot kreftcellene (tumorrettet). I tillegg er det fokus på å finne frem til kriteriene for hvilken pasienter som er tjent med kjemotrerapi (prognostikk). Samtidig med den tumorrettete behandlingen er det et målrettet, evidensbasert fokus på systematisk kartlegging og behandling av pasientens plager og symptomer - pasientsentrert tilnærming.

Kliniske intervensjonsstudier

MENAC-studien prøver ut multimodal behandling av kakeksi og er en internasjonal randomisert fase 3 studie som ledes fra Norge.

PACTO-studien er en nordisk randomisert fase 2 studie der pasienter får tocilizumab (IL-6 inhibitor) i tillegg til kjemoterapi og det primære endepunktet er overlevelse, mens det i tillegg måles en rekke kakeksiparametre.

CNIS 973-studien er en internasjonal randomisert fase 3 studie som ser på virkningen av å blokkere TGF beta på overlevelse og livskvalitet hos pasienter som får kjemoterapi.

ART 27.13-studien er in internasjonal fase2 studie som prøver ut en syntetisk cannabinoid i behandlingen av kakeksi der endepunkter er anoreksi og vekttap.

Gruppen planlegger i tillegg deltakelse i den planlagte NorPACT-3 studien ledet av den kirurgiske arbeidspakken i KNEP.

Prognostikk

Data fra Kvalitetsregisteret for pancreaskreft viser at en del pasienter får kjemoterapi på slutten av livet som de ikke har effekt av og som kun er en belastning for pasienten (overbehandling). Vi analyserer data fra 189 pasienter med pancreaskreft som deltok i PALLiON studien, som er fulgt nøye fra oppstart siste linje kjemoterapi til død. Vi ser på hvordan man kan bruke kliniske og pasientrapporterte data for bedre å kunne forutsi hvilken pasienter som kan ha nytte av kjemoterapi mot slutten av livet. Vi har prospektive målinger av funksjonsstatus, vekt, blodprøver med CRP og albumin samt symptombyrde og livskvalitetsparametre. I tillegg planlegges måling av muskeltap (sarcopeni) hos denne pasientgruppen ved bruk av AI-teknologi. Forløpige analyser viser at funksjonsstatus og inflammasjonsparametre er robuste prediktorer for overlevelse ved oppstart av siste linjes kjemoterapi.

Pasientsentrert behandling

Fremskrittene de siste årene for å helbrede eller forlenge livet til pasienter med pancreaskreft har vært få. Mange av pasientene lever kortere eller lengre tid med kreftsykdommen og plages ofte med underernæring, kakeksi, smerte og generell redusert fysisk funksjon. Vi vil gjennomføre kliniske studier som fokuserer blant annet på forbedring av ernæringsstatus i denne pasientgruppen. I tillegg vil vi ha fokus på andre pasientsentrerte forhold, slik som systematisk kartlegging og oppfølging av pasienters behov. Dette er vist å bedre pasientenes livskvalitet, lindre symptomer som smerte og underernæring, samt bedre fysisk og psykisk funksjon.

I prosjektet MyPath utvikler vi digitale pasientsentrerte forløp sammen med nasjonale samarbeidspartnere i MATRIX og i et EU konsortium. Disse forløpene skal tilpasses den enkelte pasients situasjon og behov. Innholdet i innovasjonen “MyPath” er under utvikling og vil gradvis bli tatt i bruk i Norge til alle pasienter med pankreaskreft i perioden 2023-2026.

Vi vil utvikle en helhetlig og brukervennlig digital løsning, der pasienten registrerer symptomer og funksjonsnivå på mobil, nettbrett eller PC før konsultasjoner med helsepersonell. Disse opplysningene vil umiddelbart bli tilgjengelig for helsepersonell på deres arbeidsstasjon, og kan da vurderes sammen med kliniske data og opplysninger som fremkommer under konsultasjonen. Disse opplysningene danner grunnlaget for ulike anbefalinger og beslutninger om behandling, f.eks. økning eller endring av smertestillende, henvisning til klinisk ernæringsfysiolog mm, behov for og hyppighet av ny symptomregistrering og videre digitale eller fysiske konsultasjoner. Dette innebærer individuelle forløp, tilpasset den enkelte pasients behov og plager og den aktuelle behandlingssituasjon, det være seg før, under og etter kirurgi, medikamentell behandling, stråleterapi eller ingen aktiv behandling. Alle forløp med endringer over tid vil være tilgjengelig for pasient og helsepersonell i MyPath.

Behandlingsbeslutninger tas i samråd med pasienten (shared decision-making). Slik vil vi sørge for at pasientene er mer aktive i beslutningsprosessene, får frem hva som er viktigst for dem og får eierskap til sin egen behandlingsplan. MyPath vil også sikre oppfølging av pårørende og gi dem mulighet til å bidra inn i pasientens behandling, samt uttrykke sine egne behov.

  Det innovative i MyPath ligger i utviklingen av en helhetlig digital løsning, med individuelle pasientforløp og behandlingsbeslutninger der pasientens egen vurdering er sentral, real-time kommunikasjon, behandlingsplaner som endres fortløpende ved behov, samt full oversikt over disse. De mange symptomappene som er på markedet nå, inneholder ikke slike helhetlige løsninger.

Samarbeidspartnere

  • Knut Jørgen Labori (arbeidspakke “Kirurgi”), Oslo universitetssykehus/Universitetet i Oslo

  • Elin H. Kure (arbeidspakke “Molekylær karakterisering av svulstvev”), Oslo universitetssykehus