Arbeidspakker

Sirkulerende tumor-DNA

Hos mange kreftpasienter kan man finne genmateriale (DNA) fra kreftceller i blodprøver, såkalt sirkulerende tumor-DNA (ctDNA; Figur 1). Nivået av ctDNA i blodprøver kan gi informasjon om sykdommens omfang og karakter ved en rekke kreftformer. Blod inneholder også mye DNA-fragmenter fra blodceller som dør, og det kreves derfor metoder med høy treffsikkerhet for finne ctDNA. Vi har utviklet svært treffsikre metoder for å måle ctDNA i blodprøver, som vi har brukt til å vise klinisk nytteverdi av ctDNA-målinger.

I blodprøver fra kreftpasienter kan vi finne sirkulerende tumor DNA (ctDNA), som er cellefrie DNA fragmenter fra døende kreftcelle. Laget med biorender.com. © O. Nordgård.

Ved hjelp av disse metodene har vi nylig vist at månedlige målinger av ctDNA kan avdekke om cellegift-behandling virker og oppdage sykdomsprogresjon raskere enn ved vanlig bildediagnostikk hos en stor gruppe pasienter. Resultatene er publisert i anerkjente vitenskapelige tidsskrifter JournalsRef1, Ref2 og har vakt oppmerksomhet i nasjonale nyhetskanaler (NRK). Mer informasjon om dette prosjektet kan finnes i CRISTIN systemet.

I et samarbeidsprosjekt med andre forskningsgrupper vil vi også undersøke om ctDNA kan gi tilsvarende informasjon ved uttesting av en ny og lovende behandlingsform der ultralyd brukes for å bringe cellegiften lettere inn i svulsten. Vi vil også måle ctDNA nivå over tid hos pasienter som opereres for bukspyttkjertelkreft .

Sist, men ikke minst, vil vi undersøke om ctDNA analyser kan brukes til å oppdage bukspyttkjertelkreft tidligere hos personer med forhøyet risiko for å utvikle denne kreftformen. I samarbeid med Knut Jørgen Labori (KNEP-arbeidspakke “Kirurgi”) og Anders Molven (“Dyremodeller”) vil vi først undersøke ctDNA nivå i blodprøver fra personer som opereres for bukspyttkjertelkreft og for andre sykdommer i bukspyttkjertelen. I samarbeid med Eli Marie Grindedal på Oslo Universitetssykehus (“Medisinsk genetikk”) vil vi undersøke om ctDNA kan brukes til å påvise bukspyttkjertelkreft tidligere hos individer med arvelig forhøyet risiko for å utvikle sykdommen (CRISTIN).

Samarbeidspartnere

  • Odd Helge Gilja, Universitetet i Bergen

  • Anders Molven (arbeidspakke Dyremodeller”), Universitetet i Bergen

  • Knut Jørgen Labori (arbeidspakke “Kirurgi”), Oslo universitetssykehus

  • Elin Kure (arbeidspakke “Omics og biomarkører”), Oslo universitetssykehus

  • Eli Grindedal (arbeidspakke “Medisinsk genetikk”), Oslo universitetssykehus

  • Trygve Eftestøl, Universitetet i Stavanger

Publikasjoner